Reviews

Hoe hou je de balans tussen online en offline?

Tegenwoordig gaat alles digitaal. Je zou deze periode ook wel het ‘online tijdperk’ kunnen noemen. Je hebt een laptop nodig voor werk, studie of school en zonder je telefoon heb je geen sociaal leven meer. Toch is het belangrijk om ook te beseffen dat elektronica nog steeds niet alles is. Het is goed om de balans te zoeken tussen de online wereld en het offline leven. Het kan lastig zijn om deze balans te vinden, maar ik heb wel een aantal tips voor jullie. Lees dus snel verder om te horen wat ik aanraad om deze balans te vinden.

Het noodzakelijke

Allereerst is het wat mij betreft belangrijk om je elektronica alleen te gebruiken voor de noodzakelijke dingen. Het is logisch dat je voor je werk en studie eigenlijk niet zonder laptop kan, maar in je vrije tijd zijn er zoveel meer dingen te doen dan alleen maar op je laptop online surfen. Ik gebruik mijn telefoon ook bijvoorbeeld alleen voor handigheidjes, bijvoorbeeld voor mijn motorverzekering berekenen of het openbaar vervoer opzoeken. Verder probeer ik het te beperken tot muziek luisteren en niet doelloos op allemaal apps gaan scrollen zoals bijvoorbeeld een Instagram of Facebook.

Sociale leven

Ook in je sociale leven is het belangrijk om af en toe je telefoon weg te leggen. Ik heb genoeg vriendinnen die, als je met ze afspreekt, alleen maar oog hebben voor hun telefoon. Dan ben je een verhaal aan ze aan het vertellen en kijken ze de hele tijd op hun schermpje of ze berichten hebben. Het lijkt alsof dit bij sommige mensen een soort automatische tik wordt en dat is heel jammer. Je krijgt zo niet het gevoel dat iemand de volle aandacht voor je heeft. Let hier dus op als je met vrienden of familie zit. Zet desnoods je telefoon gewoon even helemaal uit. En je kan ook best je vriendinnen hierop aanspreken.

Even offline

Tot slot is het heel verfrissend om even helemaal offline te gaan. Denk hier bijvoorbeeld eens aan als je een paar dagen op vakantie gaat of iets dergelijks. Het is heel makkelijk om toch je telefoon aan te laten. Want wat als er iets gebeurt, of wat als je even iets op moet zoeken. Maar eigenlijk is alles ter plekke te regelen en je telefoon kan je ook gewoon aan het einde van de dag aanzetten om te checken of iedereen om je heen veilig is. De meeste berichtjes die je krijgt, kunnen vaak wel wachten. Sta hier maar eens bij stil en ga eens na hoe veel van je berichtjes nou écht dringend zijn. Geloof me, dit kan echt een ‘eye-opener’ zijn.

Gerelateerde berichten

Verjaag muizen uit huis met muizenvallen

Emma Maes

Drie tips voor alle aankomende studenten

Emma Maes

Voortaan geen gedoe meer met geheugen

Emma Maes