Zelf parket leggen
Living

Mouwen opstropen en aan de slag: zelf parket leggen

Je huis is er soms gewoon aan toe: aan een nieuwe vloer. Maar waar kies je dan voor? Ga je (weer) voor tapijt, kies je voor lamelparket, plavuizen of misschien wel voor een volhouten parketvloer? Wanneer je je budget goed in de gaten wilt houden, kun je er maar beter voor zorgen dat je de vloer zelf kunt leggen. Tapijt valt dan al snel af. Ook het leggen van plavuizen of een volhouten parketvloer kun je over het algemeen beter aan de professionals overlaten. Blijft lamelparket over. Hoe dat werkt lees je hieronder.

Zelf parket leggen is minder moeilijk dan je zou denken

Om te beginnen zijn alle planken exact even lang en breed en ook nog even hoog. Dat komt omdat lamelparket een samenstelling is van verschillende lagen. De bovenste laag is van hardhout, al dan niet met een coating. De onderste laag is multiplex en de laag ertussen zijn dwarslatjes. Het grote voordeel is ook nog eens dat deze parketsoort zo goed als niet krimpt en uitzet. Wij vertellen je precies hoe je moet beginnen als je alle spullen in huis hebt en het parket hebt uitgekozen. Weet je nog niet precies wat voor gereedschap je nodig hebt en moet je het juiste parket nog uitzoeken? Lees dan meer over zelf parket leggen.

Waar begin je met het leggen van parket?

Als allereerst bepaal je welk lamelparket je wilt gaan gebruiken. Welke kleur, welke structuur. Met een groef, zonder groef. Dan bepaal je de ondervloer die onder het lamelparket moet komen. In veel gevallen zijn dat groene platen, maar heb je vloerverwarming? Dan is een dunne folie voldoende.

Je maakt de ruimte waar het parket moet komen leeg en schoon. De vloer moet zo stofvrij mogelijk zijn. Dan leg je eerst de ondervloer. Dit is in een mum van tijd gedaan.

Om te beginnen met het leggen van het lamelparket leg je de eerste rij van het parket met de groef naar de muur. Waarschijnlijk hou je aan het eind van deze rij een stuk(je) parket over. Dit is het begin van de volgende rij. Het is een kwestie van aanleggen en vastklikken.

Hoe doe ik dat met lastige hoekjes?

Kom je onderweg, langs de muren, lastige obstakels tegen? Daar zul je dan iets mee moeten om de vloer mooi te kunnen leggen. Je hebt hiervoor goed gereedschap nodig en een beetje geduld. Het is ook slim om een ervaren vloerenlegger in te schakelen. Dit hoeft geen professional te zijn, je broer, zus of buurman met ervaring is goed genoeg. Ook het kijken van tutorials op internet kan je goed helpen.

De afwerking van de vloer is ook belangrijk

Heb je de complete vloer gelegd? Dan is het tijd voor de afwerking. Neem daar gewoon even direct de tijd voor. Denk niet dat je de plintjes volgende week wel gaat leggen, want heus, daar komt het niet van. Pak direct even door en leg die plintjes. Een kwestie van op maat zagen of knippen met een plintenknipper, en direct goed plakken. Je zult zien dat je dan echt voldoening hebt van het zelf leggen van je lamelparket!

Gerelateerde berichten

De zomer komt eraan

Emma Maes

Regel online mooie verlichting in je huis!

Emma Maes

Accu tuingereedschap: met gemak tuinieren

Emma Maes