Lifestyle

Op deze manier kan bepalen of brandhout geschikt is

Tijdens de koude wintermaanden is er niets gezelliger dan opwarmen voor de open haard terwijl je naar de televisie kijkt. Je hebt vandaag de dag verschillende soorten kachels en open haarden, maar enkel de klassieke haard met houtblokken zorgt voor de juiste sfeer en warmte. Om optimaal te kunnen genieten van je open haard is het belangrijk dat je het juiste brandhout gebruikt. Je zou het misschien niet verwachten, maar niet alle houtsoorten zijn even geschikt of veilig.

Gebruik geen behandeld hout

Een belangrijke regel bij het aankopen van brandhout is dat je geen behandeld hout mag gebruiken. Hout dat je eventueel over hebt van oude meubels gebruik je dus best niet. Behandeld hout bevat namelijk verschillende chemische stoffen die nodig zijn om als meubel te dienen. Wanneer je dit hout zou opbranden, komen de chemische stoffen vrij. Dit kan bijzonder schadelijk zijn voor jouw gezondheid en die van je omgeving.

Droog hout

Daarnaast is het ook belangrijk om voor hout te kiezen dat droog genoeg is. Wanneer je hout nog nat is, geeft het minder warmte af. Dit komt omdat er veel vocht vrijkomt wanneer je het opbrandt. Hout dat geschikt is voor je open haard heeft idealiter een lager vochtigheidspercentage dan twintig procent. Indien je wil weten of je hout droog genoeg is, kan je een houtvochtmeter aankopen. De pinnen op een houtvochtmeter kan je in het hout steken. Het toestel meet de elektrische geleiding in het hout. Hoe meer water, hoe meer geleiding er is. Belangrijk om te weten is dat je best aan de binnenkant van het hout meet. De schors is namelijk sneller droog dan de binnenkant.

Kies voor houtpellets

Naast de klassieke blokken brandhout, kan je ook kiezen voor houtpellets. Deze pellets worden gemaakt van het zaagsel dat overblijft wanneer bijvoorbeeld planken worden gezaagd. Dit zaagsel wordt dan gebruikt om staafjes of pellets te maken. Het grote voordeel is dat er op deze manier niets van het hout verspild wordt.

Bovendien brandt je open haard ook erg lang met de houtpellets. Gemiddeld hoef je pas na tien tot vijftig uur wat houtpellets in de kachel te gooien. Daarnaast branden ze bijna volledig op waardoor je met heel weinig afval achterblijft. Zo heb je ook niet veel opkuiswerk nadien. Een zak houtpellets neemt ook veel minder plaats in beslag dan blokken brandhout, waardoor het ook makkelijk te stockeren is.

Gerelateerde berichten

Tips voor echte ontspanning

Emma Maes

3 goede redenen om SEO copywriting uit te besteden

Emma Maes

Welke soort cannabis heb je nodig voor welk effect?

Emma Maes