Lifestyle

7 tips voor de schoonste ramen

Het is geen geheim dat schone ramen je huis er meteen frisser uit laten zien. Dus, als je wil dat je ramen altijd sprankelend proper zijn, lees dan snel verder voor 5 handige tips om je ramen schitterend schoon te houden.

Tip 1: gebruik de juiste reinigingsmiddelen

Het begint allemaal met de juiste reinigingsmiddelen. Het goede nieuws? Dure, chemische schoonmaakmiddelen zijn helemaal niet nodig. Een mengsel van warm water en een scheutje afwasmiddel alleen al kan wonderen verrichten. Voor hardnekkige vlekken of aanslag kun je een oplossing van azijn en water proberen. Zorg ervoor dat je een zachte, pluisvrije doek (heel belangrijk) of een atrekker gebruikt om strepen te voorkomen. En denk eraan: de doekjes voor de ramen niet wassen met wasverzachter!

Tip 2: timing 

Wanneer je je ramen schoonmaakt, is timing van cruciaal belang. Probeer dit te doen op een bewolkte dag of in de vroege ochtend of late namiddag. Op deze momenten droogt het niet te snel op, waardoor je strepen kan vermijden. En vergeet niet om eerst de buitenkant van de ramen schoon te maken voordat je aan de binnenkant begint. Zo kun je beter zien waar de strepen zich bevinden.

Tip 3: investeer in een goede atrekker

Een goede atrekker is een must-have. Kies er een met rubber van hoge kwaliteit die goed over het glas glijdt. Begin bovenaan het raam en trek langzaam naar beneden in één rechte lijn. Veeg het rubber af met een doek na elke beweging om te voorkomen dat er vuil achterblijft.

Tip 4: vergeet de kozijnen niet

Je ramen proper houden is een belangrijk klusje, maar vergeet daarbij de deuren en raamlijsten niet. Gebruik een zachte borstel of een stofdoek om het vuil en stof van de kozijnen te verwijderen. Voor houten deuren kun je een houtreiniger gebruiken om hun natuurlijke schoonheid te behouden. 

Tip 5: regelmatig onderhoud

Het geheim van schone ramen is regelmatig onderhoud. Zorg ervoor dat je je ramen minstens twee keer per jaar schoonmaakt, bij voorkeur in de lente en in de herfst. Op die manier voorkom je dat vuil en aanslag zich ophopen. Voor steellook ramen kun je trouwens een mild schoonmaakmiddel gebruiken dat geschikt is voor het materiaal.

Tip 6: extra aandacht voor glazen deuren

Als je glazen deuren in je huis hebt, verdienen ze echt wat extra aandacht. Op glazen deuren zie je namelijk razendsnel vingerafdrukken en vlekken. Gebruik een glasreiniger speciaal ontworpen voor ramen en spiegels om je glazen deuren schoon te maken. Veeg ze af met een microvezeldoek of ja, op de ouderwetse methode met krantenpapier, voor een streeploze glans. Vergeet ook niet om de deurklinken en randen schoon te maken, die worden vaak over het hoofd gezien.
 

Gerelateerde berichten

Welke leuke activiteiten doet uw gezin meestal op het weekend?

Emma Maes

Wanneer spreek je van een professionele videocamera?

Emma Maes

De balans binnen een goede relatie

Emma Maes