Lifestyle

Domotica, robotica en zelfvoorziening helder uitgelegd

Zou iemand die honderd jaar geleden leefde, vandaag schrikken van de technologie die we vandaag kennen? Het is een legitieme vraag want de ontwikkelingen op vlak van elektrische installaties in huis zijn enorm toegenomen. Hoe dat precies in mekaar zit, lees je in deze blog.

Domotica

Wie vandaag volop wil genieten van comfort en gebruiksgemak in huis, kiest voor domotica in de woning. De centrale aansturing van verschillende apparaten is  in simpele bewoordingen de kern waar domotica om draait. Van rolluiken laten op- of neergaan met een eenvoudige druk op de knop tot de ideale lichtverdeling bij het koken in je keuken of het gezellig naar een serie kijken in je woonkamer. Ook het in- en uitschakelen van anti-inbraaksystemen of het op afstand inschakelen van de verwarming in jouw buitenverblijf, zijn toepassingen van domotica. Wanneer er bij de (ver)bouwplannen een weldoordacht concept rond domotica werd uitgewerkt, is het mogelijk om de verschillende functies maximaal op elkaar af te stemmen en de bediening te vergemakkelijken. 

Zelfvoorzienig

Schakel verschillende systemen in verbinding met de elektrische installatie van je huis en je bouwt een grote mate van zelfstandigheid op. Met eigen zonnepanelen wek je gelijkstroom op en stuur je de elektrische installatie aan. Een dc dc converter zorgt voor juiste en stabiele gelijkstroom die de hele installatie draaiende houdt. In principe ben je dan niet meer afhankelijk van het stroomnet en ben je zelfvoorzienend in de eigen elektriciteitsproductie.

Jammer genoeg is de zon ’s nachts niet van de partij en dat geldt ook voor de vele druilerige dagen. Door handig gebruik te maken van aansturing kun je meer verbruiken op de momenten dat er meer elektriciteit wordt opgewekt en minder wanneer de zon niet schijnt. Toch zal het nodig zijn om een thuisbatterij of andere energieopslagsystemen te gebruiken om het te veel aan energie vast te houden voor het moment dat er te weinig wordt geproduceerd.      

Robotica thuis 

Het lijkt misschien verder af te staan van de huidige realiteit, maar robotica in huis is wellicht dichterbij dan je denkt. Bij een robot denken we aan het stereotiepe beeld van een metalen imitatie van de mens. Dat is wat robots vandaag al lang niet meer zijn. Het zijn vaak praktische machines die het werk in huis lichter maken. Denk maar aan de grasmachine die je gras eigenhandig en stelselmatig kortwiekt.

Met ‘the internet of things’ staan deze machines in contact met andere systemen en helpen je in de optimale uitvoering van huishoudelijke taken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de vrieskast nog even wacht om te koelen omdat er op dat ogenblik al veel elektriciteit wordt verbruikt aangezien je aan het koken bent. Bij robotica is er vaak sprake van programmeerbaarheid en zelfs leermogelijkheden.

Gerelateerde berichten

Zelf tegels plaatsen doe je zo!

Emma Maes

Welke leuke activiteiten doet uw gezin meestal op het weekend?

Emma Maes

Heb jij al glasvezel in je buurt

Emma Maes