Lifestyle

Zelf tegels plaatsen doe je zo!

Tegels plaatsen is een uitdaging, zowel voor professionals als voor doe-het-zelvers. Het is dan ook een ware kunst om je tegels allemaal recht, op één lijn en allemaal even ver uit elkaar te plaatsen. Zakt de moed al in je schoenen wanneer je er nog maar aan denkt? Dat is zeker niet nodig! Er zijn namelijk handige hulpmiddeltjes op de markt die ervoor zorgen dat je zelf zonder problemen tegels kunt plaatsen. Deze hulpmiddelen worden al toegepast door professionele tegelplaatsers, maar ze zijn ook handig in gebruik voor doe-het-zelvers die de uitdaging willen aangaan. Hier lees je hoe je tegels kunt plaatsen als een pro.

Met een spie gaat het vanzelf

Een van de meest handige trucjes om zelf je tegels te plaatsen, is het gebruik maken van een spie-systeem. Er bestaan 3 soorten spie-systemen. Welk systeem het meest geschikt is voor jou, hangt af van je ervaring met tegels plaatsen en van de omstandigheden waarin de tegels geplaatst moeten worden. Wanneer je grote oppervlakten wil betegelen of met grote tegels gaat werken, maak je het best gebruik van het Levelit spie-systeem. Dit systeem werkt met tegel clips in combinatie met een spie. Wanneer je met dikke, zware tegels aan de slag gaat (zoals voor een buitenterras) is het XL spie-systeem meer geschikt. Ook hier ga je aan de slag met tegel clips en spieën. Ben je net gestart als doe-het-zelver en is het maar een klein oppervlak dat betegeld moet worden, dan ga je het best aan de slag met het Tiling Buddy systeem. Dit systeem is echt op maat van handige Harry’s die nog niet zo veel ervaring hebben met het plaatsen van tegels.

Nivelleren kun je leren

De belangrijkste term die bij tegels plaatsen komt kijken, is nivelleren. Via een tegel leveling systeem kun je op een gemakkelijke, efficiënte en snelle manier tegels perfect plaatsen. Door correct te nivelleren, liggen al je tegels waterpas, even hoog en op gelijke afstand van elkaar. Dit lijkt een huzarenwerkje te zijn, maar met een tegel leveling systeem is deze klus een fluitje van een cent. Wanneer je je tegels gaat nivelleren, maak je gebruik van een combinatie van spieën, clips en tangen. Dat gaat heel eenvoudig. Je plaatst de clip onder je tegel, je schuift er een spie doorheen en vervolgens duw je het geheel aan met een tang. Zelfs wanneer je met grote, moeilijk hanteerbare tegels werkt, is dit systeem gemakkelijk toe te passen. Wanneer je een muur gaat betegelen, kan het ook heel handig zijn om met een draai-nivelleersysteem te werken. Hierbij plaats je ook een clip onder je tegel. Vervolgens draai je er een ergonomische cap op. Door de cap steeds even hard op elke tegel aan te schroeven, verdwijnt elk hoogteverschil in een handomdraai.

 

Gerelateerde berichten

Plastische chirurgie, iets voor jou?

Emma Maes

De balans binnen een goede relatie

Emma Maes

Waarom whisky kopen in online winkels

Emma Maes