Lifestyle

Fika: een Zweedse koffiepauze

In Zweden nemen ze hun koffiepauzes erg serieus. Zo serieus dat ze er zelfs een woord voor hebben én dat zelfs de meest ernstige zakenman er tijd voor uit trekt. Maar wat is fika nu eigenlijk en kan je gewoon thuis een fika houden?

De term fika staat voor een uitgebreide koffiepauze. Niet zomaar even een snel kopje koffie halen tijdens het werk, maar een echte, heuse pauze waarbij je neerzit en geniet van koffie met een hapje, terwijl je de tijd neemt om wat bij te kletsen.

Een sociaal gebeuren

Fika is in de eerste plaats een pauze. Een moment van rust waarop je even bijkomt van de drukke dag met een kopje koffie en een hapje. Je laadt je batterijen even op, neemt even rust, maakt jezelf klaar voor de rest van de dag.

Een fika kan allerlei vormen aannemen. Iemand kan op zijn eentje thuis een fika nemen met een kopje Nespresso en een zoet broodje, maar een fika kan ook in groep met collega’s plaatsvinden. Het is een moment om even te reflecteren of om met je familie of je vrienden samen neer te zitten en te praten. Je kan het eigenlijk wat vergelijken met de Engelse afternoon tea.

Een hapje en een drankje

Tijdens je fika drink je koffie. In de drukke steden halen mensen koffie in een hip koffiestalletje of zitten ze neer op het terras van een elegant koffiehuis. Op het platteland maken mensen koffie in huis of brouwen ze de beroemde Scandinavische kampvuurkoffie.

Bij de koffie eet je een lekkere hap. Denk aan Zweedse kaneelbroodjes of chocoladecake. Denk aan wafels met bessenjam en room, of aan een eenvoudige sandwich. Wat je er juist bij eet, is niet zo belangrijk. Het gaat er om dat je even de tijd neemt om te ontspannen.

Hou thuis een fika

Je hoeft helemaal niet naar Zweden te gaan om een fika te houden. Dat kan je gewoon thuis. Zet om half vier de computer even uit en de koffiemachine aan. Kies een lekker hapje, snij een plakje cake en ga met je koffie en zoete hap in de tuin zitten. Luister naar de vogels of spelende kinderen. Geniet van jouw moment. En waarom niet eens voorstellen op de volgende vergadering? Uit onderzoek bleek dat fika je stresslevels doet dalen en je productiviteit verhoogt.

Een fika hou je elke dag. Hou je fika interessant door af te wisselen. Kies voor een vleugje luxe met bijvoorbeeld de Starbucks Nespresso cups, en kies elke dag een andere hap. Nodig eens vrienden of buren uit. Praat even bij, lucht je hart en laat je hoofd leegwaaien. Daarna gaat het werken eens zo vlot. Beloofd.

Gerelateerde berichten

Vergeet niet om een condoom te gebruiken!

Emma Maes

Wat doe je met je motor in de winter?

Emma Maes

3 goede redenen om SEO copywriting uit te besteden

Emma Maes