Lifestyle

5 tips voor een grote lenteschoonmaak

Een regenachtige dag terwijl het al lente is? Dat is het perfecte moment om een gevreesd maar o zo bevredigend karweitje aan te pakken: de lenteschoonmaak. De ideale kans om al die kleine schoonmaakklusjes te doen die we dagelijks verwaarlozen. Het is niet alleen goed voor je huis maar ook voor je moreel. Volgens een Amerikaanse neurobiologe maakt een grondige schoonmaakbeurt endorfine vrij. Als een goede schoonmaakbeurt onze gelukshormonen stimuleert, reden te meer om ermee aan de slag te gaan!  Het heeft geen zin om alles in één keer te doen, want dan raak je ontmoedigd en zal je het niet afmaken. Om al inspiratie op te doen voor je lenteschoonmaak, volgen hier enkele tips om actie te ondernemen en je beter te voelen!

1. Kies voor een efficiënte en milieuvriendelijke reiniging

Voorjaarsschoonmaak, ja. Chemicaliën op elke verdieping, nee. Je kan je zeker al behelpen met enkele trucs en vaak volstaan die al. Citroensap, azijn en bicarbonaat zorgen er vaak al voor dat alles weer fantastisch gaat stralen. Een basis wasmiddel maken is eenvoudig en kost bijna niets: giet twee eetlepels zuiveringszout in een lege fles, daarna een liter warm water en meng. Vervolgens een eetlepel witte azijn en een etherische olie van je keuze. Roer en het is klaar! Het wondermiddel kan voor alle doeleinden worden gebruikt, zelfs als spray. Ook een microvezeldoek kan al veel van het werk doen. Wanneer het droog is, gebruikt zo’n doek elektrostatische kracht om het vuil op te vangen en op zijn plaats te houden door capillaire werking. Vaak kan je dit soort schoonmaakproducten nog goedkoper scoren via online deals, zo ben je helemaal klaar voor deze schoonmaak maar ook de volgende.

2. Maak de ramen grondig schoon

Hoe hard je ook schrobt, er blijven altijd strepen achter. Een tip voor schone, glanzende ramen: gebruik alleen water en het sap van een halve citroen. Gebruik een spons, een zeem of een stoomreiniger. Zorg ervoor dat je materiaal altijd schoon is, anders moet je het vervangen. Wie weet zijn er op dit moment wel een aantal deals aan de gang die het aantrekkelijker maken om eindelijk een nieuw product aan te schaffen. Heel belangrijk: kies de richting. Van onder naar boven of van links naar rechts, maar altijd in dezelfde richting. En in tegenstelling tot wat je zou denken, is ramen wassen op een zonnige dag een slecht idee: wanneer je in de zon je ramen wast, blijven er snel sporen achter. Als de vloeistof met vuil niet snel genoeg wordt weggeveegd, droogt het op en laat het lelijke vlekken achter op de ramen.

3. Bestrijd huisstofmijt in de slaapkamer

In de winter laten we de slaapkamer niet genoeg openstaan, waardoor miljoenen huisstofmijten gelukkig worden en allergieën en astma veroorzaakten. De lente is dus hét moment om je matras om te keren, je dekbed en kussens te wassen (je plaatselijke wasserette heeft vast wel een machine die hiervoor gemaakt is), en zo veel mogelijk de ruimte te luchten en de zon binnen te laten.

4. Vergeet de elektronica niet

Je TV, computer, vaste telefoon of modem hebben onderhoud nodig om jaren mee te gaan. Dus als je PC steeds luider gaat klinken, kan het een opeenhoping van stof in de ventilator zijn. Zorg er wel voor dat je geen detergenten of water gebruikt. Het is aangeraden om een stofzuiger en een zachte doek of een elektrostatische borstel te gebruiken.

5. Opruimen is ook sorteren

De lente is hét moment om je huis op orde te brengen, je kasten op te ruimen en de draad weer op te pakken. Maak je kasten helemaal leeg en orden de inhoud gaandeweg in afzonderlijke stapels: wat je zal houden, wat je zal weggooien of aan een textielcontainer zal doneren. Dit zal zeker een kans zijn om veel vergeten dingen terug te vinden. Een tip: als je een kledingstuk een heel jaar niet hebt gebruikt, is dit waarschijnlijk hét moment om het weg te doen.

Veel succes, en geniet daarna eindelijk van een schoon en opgeruimd huis!

Gerelateerde berichten

Heerlijke koffie op kantoor is essentieel

Emma Maes

Welke leuke activiteiten doet uw gezin meestal op het weekend?

Emma Maes

Twee manieren om uw huis op een gezellige manier te verwarmen deze winter

Emma Maes