Lifestyle

Waarop moet je letten als je een auto koopt?

De meesten onder ons zijn jammer genoeg  geen autospecialisten. Maar hoe weet je dan  hoe je een keuze moet maken als je een nieuwe auto nodig hebt? Geen paniek, hieronder helpen wij je graag verder.

Voor elk wat wils

Elke auto heeft een bepaald merk, model en type. Wat het model betreft, baseer je je best op je gebruik. Met wie rij je en wat vervoer je, hoe moet je auto eruit zien? Meestal is het een combinatie van praktische aspecten en eigen smaak. Eén van de bekendste modellen is de berline met zijn kofferbak en vier deuren. Een coach heeft twee deuren. Een hatchback heeft geen kofferbak en is dankzij zijn compactheid gemakkelijk te parkeren. In de stock vw heb je dus zeker genoeg keuze: berline, coach of hatchback vind je er allemaal. De stationwagen is dan weer een verlengd model met meer ruimte, ideaal als gezinsauto. Een multi-purpose vehicle (MPV) vervoert dankzij de verwijderbare stoelen meestal 7 of 9 personen. Een sports utility vehicle (SUV) is qua uiterlijk van binnen net een MPV, maar van buiten lijkt hij goed op een terreinwagen. Een terreinwagen is geschikt voor alle terreinen, omdat hij dankzij zijn versnellingen en robuustheid over alle hindernissen en obstakels heen komt. Een cross-over is een kruising van carrosseriemodellen met veel ruimte en vaak ook wegklapbare zetels. Bestelwagens komen voor een eigen ondernemer het meest in aanmerking. Wanneer je een diepe laadbak nodig hebt, is een pick-up voor jou de beste optie. Een microcar zoals een Smart bestaat ook, maar komt zelden voor. Hou je erg van sportieve auto’s? Dan zal een cabriolet, coupé, sportwagen of supercar je het meest interesseren. 

Qua types kan je vervolgens nog alle kanten uit, en dat beslis je ook helemaal zelf. Aan elke auto hangt uiteraard een prijskaartje. Houd naast de aankoopprijs ook rekening met de fiscale aftrekbaarheid, emissieklasse, prijs voor onderhoud, onderdelen en zelfs de geschatte inruilwaarde. Ook de brandstof- en elektriciteitsprijzen spelen een rol, afhankelijk van je motor. Het verbruik is uiteraard groter bij een grotere en zwaardere brandstofauto. Schenk ook aandacht aan de actieradius als je een elektrische auto hebt. Dat is de afstand per acculading die je kunt rijden op één acculading.

Denk na over brandstof, hybride of elektrisch

De meest voorkomende soorten motoren zijn benzine, diesel, hybride en elektrisch. Als je niet volledig voor benzine of diesel wil gaan, maar elektrisch jou nog net een stap te ver lijkt, is een hybride wagen voor jou waarschijnlijk de gulden middenweg.

Geef gebruikte wagens een (tweede) kans

Bekijk ook altijd eens het aanbod tweedehandswagens in je buurt. Zo vind je gemakkelijk een tweedehands auto in Hasselt of in Brussel, want zowel in kleine als grote steden vind je garages waar je ook stock- en tweedehandswagens kan kopen. Bij een tweedehandswagen ligt de vraagprijs vanzelfsprekend lager dan bij een nieuwe auto én je kan altijd onderhandelen over de prijs. Doordat je geld uitspaart, kan je ook een betere wagen aanschaffen. De meeste tweedehandswagens hebben ook minstens één jaar garantie. Bovendien kan je een tweedehandswagen in plaats van maanden later de volgende dag al meteen mee naar huis nemen. Zo geniet je praktisch onmiddellijk van je voordelen. Vergeet niet dat je dankzij deze recyclage ook bijdraagt tot een kleinere ecologische voetafdruk. Dus be green en geef tweedehands zeker een kans! 

 

Gerelateerde berichten

De traiteur aan huis: goed eten zonder gedoe!

Emma Maes

Welke leuke activiteiten doet uw gezin meestal op het weekend?

Emma Maes

Macbook kapot, wat nu?

Emma Maes