Lifestyle

De meest populaire Bordeaux druiven

Er zijn heel wat odes aan rode wijn gericht. UB40 zong het al: “red red wine, makes me forget that I still need her so”. Maar rode wijn is meer dan een manier om liefdesverdriet te sussen. Een goed glas rode wijn voor jezelf inschenken heeft soms iets melancholisch of iets krachtigs en geruststellend tegelijk. Een goede fles rood in gezelschap is dan weer feestelijk genieten.

Wijn voor elke gelegenheid

Of je nu liefdesverdiet hebt, iets gaat vieren of gewoon wil sippen van een goed glas rode wijn tijdens een heerlijke maaltijd: bordeaux wijn is altijd een goed idee. We bespreken drie parels van rode wijnen uit de Bordeauxstreek voor elke gelegenheid. We beginnen met een merlot, gaan over tot de cabarnet sauvignon en eindigen bij de veelzijdige malbec. Reis mee door de verschillende karakters van wijnen en weet precies welke rode wijn bij bbq en andere feestelijkheden zal smaken. Drink jij vanavond liever alleen een robuust glas rood? Ook dan hebben we de perfecte match voor je in petto.

Merlot

De eerste wijn die we proeven is een merlot. Het is een zachte wijn die vaak al redelijk vroeg op dronk is. Hij wordt op handen gedragen in uiteraard de Bordeaux streek, maar ook in Californië, Australië en Chili wordt hij verbouwd en valt hij enorm in de smaak. Een goede fles wijn kopen doe je niet elke dag. Vaak koop je voor een gelegenheid. En merlot is een uitstekende keuze als je weet dat je in gezelschap meerdere flesjes zal nuttigen. Hij is namelijk niet te zwaar en behoort tot de soepele wijnen, die qua smaak en aroma doet denken aan rood fruit zoals kersen, maar ook toetsen van peper, leer en viooltjes zijn waarneembaar. Zacht, maar genoeg body om bij een biefstuk op de bbq te serveren.

Cabernet sauvignon

De wat stevige smaken, die vinden we bij een cabarnet sauvignon terug. Veel tannines en een krachtige afdronk met aroma van zwarte bessen, tabak, hout en jawel, ook weer kersen. En ook weer in Chili, net zoals de merlot wordt deze druifsoort verbouwd. Zowel de gelijkenissen als de verschillen tussen de twee zijn groot, in een blend komen ze beide tot hun recht in bijvoorbeeld een Bordeaux wijn.

Malbec

De smaak en het aroma van malbec doet denken aan pruimen en ander zwart fruit. Malbec herken je waarschijnlijk als een Argentijnse wijn en dat heeft zo zijn redenen. Hoewel de druif oorspronkelijk uit Frankrijk komt, wordt hij in Argentinië gezien als dé nationale trots. In Frankrijk wordt de druif op sommige plekken ook côt genoemd. In de warme contreien van het Zuidelijke Amerika werd hij in grote aantallen geplant, mét ongezien succes. In Bordeaux wordt malbec vooral gebruikt als toevoeging in een blend met bijvoorbeeld cabernet sauvignon.

Houd je van een combinatie van de drie? Dan is de Château Lacaussade Saint-Martin uit de Bordeauxstreek een echte topper!

Gerelateerde berichten

Vergeet niet om een condoom te gebruiken!

Emma Maes

Een tweedehands auto kopen? Hier enkele tips 

Emma Maes

Waarom is het zo belangrijk dat ouders hun kinderen aanmoedigen om hun activiteiten af te maken?

Emma Maes