Lifestyle

Feestwijn kiezen zonder stress: dat doet je zo!

Heb je wat te vieren met je familie of vrienden? Leuk! Dan ben je vast op zoek naar originele cadeautjes, een stralende outfit én last but not least: hapjes en drankjes. Een gouden tip voor dat laatste: scoor met je wijnkeuze. Heerlijke wijn, daar wordt namelijk iedereen gelukkig van!

Biologisch is hip

Niet alleen groenten en fruit kunnen biologisch zijn. Ook op de wijnmarkt vind je steeds meer biologische alternatieven. Vroeger konden we vaak minutenlang twijfelen voor de wijnrekken in de supermarkt, maar nu is er dé oplossing: biologische wijn kopen. Je doet niet alleen een goede zaak voor het milieu, ook je smaakpapillen zullen verwend worden. Zelfs toprestaurants serveren tegenwoordig meer en meer biologische wijn. Dat zijn alvast drie argumenten waarmee je kan scoren tijdens je feestje. Graag gedaan!

Bewaartips: survival kit

Kwaliteitsvolle wijnen kiezen is één ding, maar ze op het juiste moment serveren is nog iets anders. Is het beter om je wijn nog een poosje in de kelder te bewaren of ontkurk je best direct die pas gekochte fles? Hier geven we je enkele tips om de intense smaak helemaal tot zijn recht te laten komen.   

Rode wijn

Je denkt misschien: hoe langer je rode wijn bewaart, hoe beter. Dat is een misvatting! Veel wijnsoorten drink je beter als ze niet te oud zijn. Sterker nog, als je ze té lang bewaart, kan de wijn zelfs zijn smaak verliezen. Sommige wijnen, de zogenoemde bewaarwijnen, kunnen wél langer rijpen. Daar is een Bordeaux uit Frankrijk een typisch voorbeeld van. De bewaaromstandigheden zijn in dat geval wel heel belangrijk. Hou rekening met een correcte temperatuur (10-13°C) en een perfecte luchtvochtigheid (70%).  Bewaar de wijn ook in een schimmelvrije en donkere ruimte. Zo krijg je gegarandeerd een krachtige wijn die het wachten waard is. 

Witte wijn

En witte wijn bewaren, hoe zit dat? Een fruitige en frisse fles witte wijn kan je onmiddellijk ontkurken. Meestal zit de smaak van die wijn al helemaal goed als hij in de (online) winkelrekken verschijnt. Volle en houtgerijpte wijnen komen iets meer tot hun recht als je ze langer (max. 4 jaar) bewaart. En zoete wijnen mag je zelfs tot 10 jaar laten rijpen. Komt het water je ook al in de mond als je aan die honingzoete riesling denkt?

We wensen je alvast een fantastische feestavond met een heerlijk glas wijn in de hand. Een rijkelijke kaasplank of een winterse pasta erbij en het feest kan niet meer stuk. Of om met de woorden van Martien Meiland af te sluiten: wijnen, wijnen, wijnen!

Gerelateerde berichten

Tip: geld besparen op een iPhone 11

Emma Maes

Heb jij al glasvezel in je buurt

Emma Maes

Macbook kapot, wat nu?

Emma Maes