Living

Creëer de perfecte lichtinval door alle ramen

Met de juiste bekleding van je ramen zorg je niet alleen voor de optimale zon- en lichtinval, maar bepaal je ook de gewenste stijl en mate aan privacy in je kamer. Vandaag vind je werkelijk talloze mogelijkheden. Wij loodsen je door de jungle. 

Charme met gordijnen

Gezelligheid, charme en een tikkeltje grandeur, dat scoor je nog altijd met gordijnen. De stoffen volgen de hedendaagse trends en zijn vandaag vooral licht en elegant. Er zijn zoveel verschillende materialen, tinten en patronen te vinden, dat je je gordijnen helemaal kan laten aanpassen op maat van je persoonlijke smaak. Ze zorgen voor een zachte lichtinval en beschermen tegen nieuwsgierige blikken, maar brengen vooral extra warmte en karakter in je huis. Lange, stoffen gordijnen brengen bohemien chic, terwijl vouwgordijnen strakker en moderner staan.

Tijdloos met lamellen

Wie houdt van hedendaags of tijdloos, kan kiezen voor lamellen. Die kunnen verticaal zijn in textiel of kunststof, of horizontaal van hout, aluminium of pvc. Die laatste twee opties zijn makkelijker in onderhoud, goedkoper en ook geschikt voor de badkamer, omdat ze bestand zijn tegen vochtigheid. Toch blijven echte houten lamellen heel populair, omdat hout nu eenmaal past bij elk interieur.

 Hoe breder de lamel, hoe groter de lichtinval. Dat kan je regelen door de kipstand te bepalen. Velen vrezen een te intensief onderhoud, vooral bij horizontale jaloezieën, maar dat is onterecht. Als je dit regelmatig doet, blijft dit een klein werkje waarbij je met je duster snel even over de lamellen gaat. 

 Een extra tip: vraag zeker kleurstalen op. Zo kan je het best inschatten welke tint matcht met jouw interieur. 

Rolgordijnen voor de perfecte tint

Je wil een hedendaagse feel en hecht veel belang aan de kleuren? Met een screen of rolgordijn kies je uit honderden tinten en ontwerpen. Je koopt ze semitransparant als je het zicht naar buiten wil behouden, of volledig verduisterend als je ze bijvoorbeeld in de slaapkamer wil. Handmatig of gemotoriseerd, rolgordijnen zijn altijd een esthetische voltreffer. Als je er de warmte wil mee buitenhouden, kies dan wel voor een warmtewerende variant. Schoonmaken gebeurt eenvoudig met een vochtige spons. 

 Plisségordijnen voor lichtkoepels 

Een specifieke uitdaging is het vinden van zonwering voor je lichtkoepel, aangezien het raam bolvormig is. Hier bieden dupligordijnen een geschikte oplossing. Dat zijn plisségordijnen die met spandraden op het raam worden bevestigd, waardoor het gordijn strak blijft zitten en niet doorhangt. Ook hier heb je de keuze tussen volledige verduistering of semitransparant. Leuke extra: dit materiaal zorgt voor extra isolatie. Je bespaart dus ook meteen wat op je energierekening.

Gerelateerde berichten

Twee manieren om jouw huis een leuke pop of colour te geven!

Emma Maes

De voordelen van een elektrische bakfiets

Emma Maes

Verhuizen? Zo gepiept met deze tips

Emma Maes