Lifestyle

Tips voor echte ontspanning

Na werk moet er nog veel geregeld worden; er moeten boodschappen gedaan worden, gekookt worden, misschien nog gesport worden, een tv programma kijken en rust nemen. Dit laatste element lijkt het echter vaak te verliezen tegenover de andere elementen. Terwijl juist rust zo belangrijk is om gelukkig te blijven. In deze blog geef ik een aantal tips om (op tijd) te rust te nemen, doordeweeks en in het weekend.

Een planning

Zodra je thuiskomst van werk heb je meestal nergens zin meer in. Je moet echter toch de energie vinden om boodschappen te doen, te koken, voor kinderen te zorgen, te sporten en het huis op te ruimen. Dit kan je teveel worden als je al moe bent. Om deze stress te voorkomen of te verlagen kan je een schema maken voor de week. Zo kan je in het weekend al boodschappen doen voor de hele week en hoef je niet meer voor de boodschappen uit thuis na je werk. Overleg met je partner wanneer wie kookt. Als jij een keer een lange dag maakt, is het fijn om thuis te komen en gelijk aan het eten te kunnen. Geef je leven dus structuur door een schema op te stellen. In dit schema kan je ook je sportactiviteiten plannen. Samen koken kan ook tot gezellige ontspanning lijden, maar dat is voor iedereen anders.

Rust

Vergeet in deze planning niet om rust in te plannen. Kies er bijvoorbeeld voor om lekker een avondje in bad te gaan zitten terwijl partnerlief achter de game pc zit. Of plan een dagje weg in naar de sauna in het weekend. Rust is erg belangrijk en voorkomt dat je de hele week met een vermoeid levenloos gevoel rondloopt. Sporten kan voor velen als ontspanning voelen, dus als dit voor jou geldt is dat fijn en is jouw work-out ook direct een gedeelte van je rust. Er zijn echter ook mensen voor wie het bezoek aan de sportschool een verplichte opgave is er zeker niet onder ontspanning valt. Voor deze mensen is het dus belangrijk om naast sporten ook tijd te maken voor ontspanning.

Probeer voor het slapen gaan sowieso een half uur rust te nemen. Probeer dus niet achter laptops of telefoons te gaan zitten. Deze appraten houden je alleen maar wakker. Je zou in plaats daarvan een boek kunnen lezen, elkaar een massage kunnen geven of samen de plannen voor het weekend kunnen bespreken.

Gerelateerde berichten

Heerlijke koffie op kantoor is essentieel

Emma Maes

Houd de boel op orde

Emma Maes

De balans binnen een goede relatie

Emma Maes