Nieuws

Tips om op een juiste manier whiskey te drinken

Een goede whiskey heeft een lange bereidingstijd nodig. Dat komt omdat het bij whiskey draait om het rijpen in vaten, de opname van smaken en andere processen. Iedereen kan leren whiskey drinken. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wil je het echt kunnen gaan waarderen. Zo zijn zaken als glaswerk tot het begrip van aroma's erg essentieel bij whiskey. In dit artikel een aantal tips om zoveel mogelijk uit je whiskey te halen.

Kies voor het juiste glaswerk

Raar maar waar, whiskey smaakt niet in elk glas hetzelfde. Dat komt omdat de vorm van het glas de smaak en geur beïnvloeden, net zoals bij bier en wijn. Het is vloeken in de kerk als je whiskey bestelt en je krijgt het in een longdrink glas. Dit verdunt de whiskey en verbergt de aroma's waar het eigenlijk allemaal omdraait. Belangrijk is het whiskeyglas bij de voet of stam houden. Je kan de whiskey swirlen zodat het gaat ademen en de aroma's vrijkomen. En daarnaast beïnvloed het niet de temperatuur van de whiskey door de warmte van de hand.

Ruik eerst naar de whiskey

Ruiken is essentieel bij het drinken van whiskey. De meeste aroma's die je tegenkomt zijn tonen vanille, noten van eik, mais en bloem. Belangrijk ook bij het ruiken is dat je een goed whiskyglas hebt en zorgen dat het goed schoon is. Het mag dan ook geen waterrestjes bevatten. Schenk daarna een klein beetje whiskey in het glas en swirl het zodat het hele glas bedekt is met whiskey. Gooi nu de whiskey weg en schenk het glas halfvol. Nu kan je de whiskey ruiken en analyseren en bepalen welke smaken je tegenkomt. Doe dit een paar keer en je kunt nu echt gaan genieten van je whiskey. Je weet nu wat je allemaal proeft.

Het proeven van de whiskey kan beginnen

Het leukste gedeelte van whiskey drinken is het proeven zelf. Je neus heeft een idee gekregen welke aroma's de whiskey bevatten en het is nu tijd om het met de smaak te gaan vergelijken. Want een aroma die je met een neus ruikt hoeft niet altijd te betekenen dat het dezelfde smaak bevat. Het juiste alcoholpercentage van whiskey is 40 procent. De eerst slok mag best redelijk zijn. Laat het ronddraaien in je mond en voel hoe de whiskey proeft aan de voorkant van je gehemelte, onder de tong en uiteindelijk aan de achterkant van je gehemelte. Door diep in en uit te ademen kan je alle smaken en aroma's naar voren laten komen. Komen de smaken precies overeen met het ruiken, of is dit juist niet het geval?

Gerelateerde berichten

SOS ongedierte: zo ruim je deze ongewenste bezoekers weg

Emma Maes

Reductoren en wormwielkasten voor professionals

Emma Maes

Waar je op moet letten bij het kopen van een partytent

Emma Maes