Living

Ontdek de verschillende soorten dakbedekking

Het hebben van een goede dakbedekking is niet onbelangrijk. Het beschermt je woning tegen allerlei weersomstandigheden en biedt ook een zekere vorm van isolatie. 

Daarnaast kan een dakbedekking ook op een esthetische manier een bijdrage leveren aan je woning. Er bestaan heel wat verschillende soorten dakbedekking, dus het is niet altijd even eenvoudig om te weten wat het meest geschikt is voor jou. 

In deze blog tonen we je verschillende soorten dakbedekking, waarbij we een onderscheid maken tussen een plat en hellend dak. 

Hellend dak

Dakpannen

Dakpannen zijn de dag van vandaag nog steeds de meest voorkomende dakbedekking in België. Dakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende grondstoffen. Zo heb je dakpannen van steen, beton en klei. 

Hou er wel rekening met hoe steil je dak is. Is je dak vrij steil? Dan kies je het best voor een lichter materiaal zoals klei voor je dakpannen. 

Metaalplaten

Een dakbedekking bestaande uit metaalplaten oogt hetzelfde als een dak met dakpannen. Toch is er een groot verschil. De metaalplaten zijn een pak lichter dan dakplaten en zijn veel eenvoudiger te plaatsen.

Leien dak

Net zoals dakpannen zijn ook leien heel populair in België. Tot een paar jaar terug werden er alleen maar natuurleien gebruikt als dakbedekking, maar nu wordt er ook heel veel kunststofleien gebruikt. Dit is een stuk goedkoper dan natuurleien, maar gaat ook wel minder lang mee.

Natuurleien hebben een gemiddelde levensduur van 80 à 100 jaar, terwijl kunststofleien slechts een levensduur van 25 à 40 jaar hebben. 

Plat dak

EPDM

Epdm rubber is een sterk materiaal dat toch elastisch is. Dit vergemakkelijkt het plaatsen van epdm-folie. De kracht van epdm ligt hem in het feit dat het UV-bestendig is en een lange levensduur heeft. 

Wil je het graag vervangen? Dan is het ook nog eens recycleerbaar, ideaal dus voor in de 21ste eeuw. 

Groendak

Een groendak is zonder twijfel de mooiste vorm van dakbedekking die je terugvindt. Het geeft je woning een unieke uitstraling en je draagt bij aan de biodiversiteit van je tuin. 

Daarbovenop krijg je verschillende premies van de overheid als je opteert voor een groendak. Het is naast het esthetische ook gewoon een heel goede investering. 

Bij een groendak bedek je je dak met verschillende soort vegetatie. Denk bijvoorbeeld aan vetplanten, mos, gras enzovoort. 

Wat is het prijskaartje van deze soorten dakbedekking?

Hoe je het ook draait of keert, het prijskaartje dat vasthangt aan een dakbedekking mag niet onderschat worden. Daarom geven we je om af te sluiten even een korte samenvatting van de verschillende prijzen. 

Prijzen hellend dak

De prijzen van een hellend dak zijn heel uiteenlopend. Zo zijn dakpannen het goedkoopste, terwijl een leien dakbedekking veruit het duurste is. 

Prijzen plat dak

De prijzen van de soorten dakbedekking voor een plat dak liggen allemaal op dezelfde lijn. Zo is de prijs van epdm iets lager dan die van een groen dak. 
 

Gerelateerde berichten

Een hoeksalon met een leuke bijzettafel, de ideale combinatie!

Emma Maes

Beroepskledij voor verschillende sectoren

Emma Maes

Twee manieren om uw huis op een gezellige manier te verwarmen deze winter

Emma Maes