Lifestyle

Raamdecoratie uitkiezen? Deze tips helpen je!

Misschien zit je midden in een verhuizing of is je woning aan een make over toe. Binnenkort ga je dan nieuwe raamdecoratie uitkiezen. Het kiezen van de juiste raamdecoratie kan echter lastig zijn. Wij geven je tips en helpen je een handje. Zo vind jij de perfecte raamdecoratie!

Lichtinval

Bedenk hoeveel lichtinval je in de kamer toe wil laten en of de mogelijkheid er moet zijn om de kamer compleet te verduisteren. Wil je overdag wel veel lichtinval, maar wil je ’s avonds de kamer helemaal donker maken? Dan zijn verduisterende rolgordijnen of verduisterende gordijnen een goede optie. Vind je het prettig dat je altijd een beetje naar buiten kunt kijken? Dan zijn semi-transparante rolgordijnen of gordijnen een mogelijkheid. Door dit soort raamdecoratie kun je altijd zien of het buiten donker of licht is, maar het geeft je ook enige privacy. Met duo rolgordijnen, shutters op maat en lamellen kun je de hele dag spelen met de lichtinval. Doe ze helemaal dicht, helemaal open of iets daartussenin. Met dit soort raamdecoratie kun je de kamer meestal wel donker maken, maar niet helemaal verduisteren. Houd daar dus rekening mee.

Type raam

Bij het uitkiezen van raamdecoratie is het ook goed om rekening te houden met het type raam. De manier waarop het raam opengaat, kan van invloed zijn op de raamdecoratie. Gaat het raam naar binnen open, dan is het bijvoorbeeld niet handig om daar rolgordijnen, lamellen of shutters op te hangen. Voor moeilijke ramen, zoals draai-/kiepramen en dakramen, zijn plisségordijnen erg geschikt. Plisségordijnen worden niet boven het raam gemonteerd, maar aan beide zijkanten van het kozijn vastgezet. Dit zorgt er ook voor dat plisségordijnen zowel van boven naar beneden als van beneden naar boven dicht kunnen. Je kunt ze dus voor elk deel van het raam laten hangen.

Interieur

Houd daarnaast rekening met het interieur als je nieuwe raamdecoratie gaat uitkiezen. Elk type raamdecoratie heeft zijn eigen praktische voordelen, maar geeft ook een bepaalde sfeer aan de ruimte. Gordijnen passen eigenlijk binnen elk interieur, omdat ze in allerlei kleuren en materialen te bestellen zijn. In een stoer interieur passen zwarte lamellen goed. Bij een landelijk interieur staan houten shutters juist mooi. Doe dus ook wat interieurinspiratie op, voordat je nieuwe raamdecoratie kiest.

Gerelateerde berichten

Wat maakt een hoortoestel zo belangrijk

Emma Maes

Tips voor echte ontspanning

Emma Maes

Heb jij al glasvezel in je buurt

Emma Maes