Living

Geschikte ramen voor elke woning

Als architect maak je tekeningen voor erg diverse gebouwen. Openbare gebouwen, maar ook schoolgebouwen of eengezinswoningen. Elk gebouw vraagt een andere aanpak en een ander ontwerp, afhankelijk van de invulling en het doel van dat gebouw. Als architect zijn er heel wat dingen waarmee je rekening moet houden, zo ook goede ramen. Maar wat zijn goede ramen? Wij geven je enkele tips om voor elk gebouw de geschikte ramen te kiezen.

Welke stijl heeft het pand?

Als architect teken je het gebouw en – in samenspraak met de opdrachtgever – zorg je voor een bepaalde stijl. Dan is het natuurlijk belangrijk dat de ramen passen bij die stijl. Bij een moderne woning passen aluminium ramen erg mooi. Die kan je bijvoorbeeld in het zwart verkrijgen, wat voor een steel look zorgt. Dit is niet alleen zeer stijlvol, maar aluminium is ook een licht, maar oersterk materiaal én is bovendien duurzaam. Dat is trouwens ook iets waar je rekening mee moet houden bij het ontwerp van het huis en de materialen die je kiest: zorg ervoor dat ze duurzaam zijn. Tegenwoordig is het belangrijk dat materiaal lang meegaat, maar ook dat ze met respect voor het milieu geproduceerd zijn.

Is er voldoende privacy?

Vandaag de dag zijn grote glaspartijen onmisbaar in een nieuwbouwwoning. Die geven een mooi uitzicht, bijvoorbeeld op de tuin, maar laten ook veel licht binnen en geven een gevoel van ruimte. Toch moet je er als architect op letten dat er nog voldoende privacy is. Je klant zal het namelijk niet kunnen appreciëren als iedereen zomaar kan binnenkijken. Je kan ervoor zorgen dat er bijvoorbeeld luiken aan de buitenkant zijn die gesloten kunnen worden. Of de vensters zelf kunnen een melkglasversie zijn. Maar een echt structurele oplossing zit in het ontwerp. Bekijk wat de hoek van de inkijk van de buren is en pas je ontwerp daaraan aan. Je kan de ramen ook hoger tekenen, zo is er nog steeds veel lichtinval, maar toch kan er niemand binnen kijken.

Wat is het budget?

Als architect kan je de rekensom eenvoudig maken. Hoe groter de oppervlakte en hoe meer ramen je nodig hebt, hoe groter de kost. Zeker wanneer je van je ontwerp iets uniek wil maken, zal de kost gauw oplopen. Kies je voor kwaliteit en duurzaamheid, bijvoorbeeld met aluminium ramen, dan moet je er rekening mee houden dat bij deze ramen de prijzen niet laag zullen zijn. Toch is het belangrijk om je te houden aan het vooropgesteld budget. Het is dus vaak een kwestie van creatief zijn en je ramen misschien toch net iets kleiner te tekenen dat initieel het plan was.

Gerelateerde berichten

4 Tips om goed voor je kippen te zorgen

Emma Maes

Hoe hou je het, ook in de winter, lekker warm in huis?

Emma Maes

Dek je tafel met het mooiste servies

Emma Maes