Arnold Janssen
Living

Wat zijn de verschillende stijlen lijsten en welke past het beste bij jou?

Wil jij thuis een spiegel of een kunstwerk ophangen? Grote kans dan dat je hier een lijst omheen wilt hebben. Het vinden van een geschikte lijst is alleen geen gemakkelijke opgave. Dit komt onder meer door het grote aanbod. Wil jij goed beslagen ten ijs komen wanneer je op jacht gaat naar en lijst? Dan ben je hier aan het juiste adres. In de onderstaande tekst zetten wij de populairste kaders op een rijtje. Op deze manier ben jij in staat het kader te kiezen dat het beste bij jou (en jouw interieur) past.

Confectielijst

Eén van de lijsten die veel gebruikt wordt voor schilderijen of spiegels, is de confectielijst. Deze heb je ongetwijfeld weleens gezien. Dit zijn namelijk de lijsten die bestaan uit vier losse zijden. De afzonderlijke zijden worden aan elkaar bevestigd, waardoor er een passende lijst ontstaat voor jouw schilderij of spiegel. Grote voordeel van confectielijsten is dat ze tegenwoordig vooral in de fabriek geproduceerd worden. Hierdoor kunnen ze zonder problemen op maat gemaakt worden.

Boxframe

De confectielijst is een lijst die van vroeger uit veel gebruikt wordt voor het ophangen van bepaalde zaken. Er zijn tegenwoordig veel mensen die voor een boxframe kiezen. De lijst dankt zijn naam aan zijn vorm. Een boxframe leent zich uitstekend om bijvoorbeeld een canvasdoek in te bevestigen en op te hangen aan de muur. Daarnaast gebruiken mensen een boxframe ook vaak voor shirtjes of andere vormen van merchandising. Deze lijsten zijn verkrijgbaar in allerlei standaardmaten, maar je kun ze vaak ook een kader op maat laten maken.

Ornamentlijst

Wil je jouw spiegel of kunstwerk omlijsten met een sierlijke lijst? Dan is de ornamentlijst vast en zeker een goede keuze. De kleur van ornamentlijsten is vaak zilver of goud, hier moet je dus wel van houden. Daarnaast is de lijst vaak voorzien van verschillende versiersels. Ze zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Doordat de productie van een ornamentlijst bewerkelijk is, zijn ze vaak wel wat duurder dan de twee lijsten die we hierboven behandelden.

Welke lijst past bij jou?

Je hebt nu een klein beetje een idee van lijsten die je kunt gebruiken voor schilderijen en spiegels. Nu wordt het de hoogste tijd om te bepalen welke lijst bij jou past. De meeste mensen gaan hierbij af op hun eigen smaak. Wil je een simpele lijst die niet al te duur is? Dan kom je waarschijnlijk uit bij een confectielijst of een boxframe. Zoek je een sierlijke, stijlvolle lijst en mag deze best wat kosten? Grote kans dat je een ornamentlijst koopt.

Bij het kiezen van kaders raden wij je aan niet alleen op jouw eigen smaak af te gaan. Kijk vooral ook goed naar de ruimte waarin de lijst komt te hangen. Dit helpt jou bijvoorbeeld om de juiste kleur van de lijst te bepalen. Overheerst de kleur zwart in jouw woonkamer? Dan kies je niet voor een knalrood kader. De kleur doet in dat geval waarschijnlijk afbreuk aan de uitstraling van jouw interieur.

Gerelateerde berichten

Beroepskledij voor verschillende sectoren

Emma Maes

De voordelen van een elektrische bakfiets

Emma Maes

Breng sfeer in je huis met trendy verlichting en slimme schakelaars

Emma Maes